amulet gezichtlezen handlezen orakels

Oude volkskunde/folklore/bijgeloof als onderdeel van de heksenopleiding

Hier duiken we onder het genot van folkloristische natjes en  droogjes even in de wereld van de oude folklore en magie.  Het zijn begrippen die stuk voor stuk nogal eens een verschillende inhoud krijgen toegedicht. Wij verstaan hieronder de kennis van oude gewoonten en gebruiken die soms nog geheel of ten dele in het huidige leven voortbestaan in de dagelijkse rol van belangrijke personen, waaronder de heks.

Een aantal voorbeelden:

In Brabant is het van oudsher de gewoonte om niet aan de voordeur aan te bellen als je ergens op bezoek ging. De opmerking: “Kom mar gewoon achterum want we hebben gin bel” werd veelvuldig nageroepen. En kwam men dan onverwacht aan de achterdeur maar was er niemand thuis dan verplaatste men “dun harde bessum” (harde bezem) die steevast naast de deur tegen de muur stond.  Zodat men wist dat er iemand aan de deur was geweest, waar vindt dit gebruik zijn oorsprong?

Zaaien moest met wassende maan en op het dak groeide huislook.

Zalf of potvet?

Wie kent nog de “krommen erum” (kromme arm) en waarom vrouwen niet mochten helpen met het inwecken tijdens het maandelijkse ongemak.